Opetusta ja oppimista tukeva monipuolinen FLL

31.5.2023

FIRST LEGO League (FLL) on opetusta ja oppimista tukeva monipuolinen tiede- ja tekniikkapainotteinen haaste 9—16-vuotiaille nuorille. Tiedeprojektin ja robottikisan lisäksi joukkuehenki ja yhteistyö muiden joukkueiden kanssa on tärkeä osa FLL-toimintaa.


Kuva: Milja Veini, kausi 2022-23 Super Powered

FLL on myös matalan kynnyksen ratkaisu, joka tukee koulun arkea. Opettajan opas sisältää tuntisuunnitelmat 12 kaksoistunnille. Oppilaille on oma työkirja ja robotiikan tehtäväkirja. Valmiita tuntisuunnitelmia voi hyödyntää kerhotoiminnassa, alakoulussa esim. ympäristö- ja luonnontiedon tunneilla , äidinkielen ja käsityön tunneilla sekä yläkoulussa vastaavilla oppitunneilla. Myös monialaiseen viikkoon FLL sopii erinomaisesti. 

Oppituntien aikana

  • ohjelmoidaan ja rakennetaan robotti – Joukkue suunnittelee, rakentaa ja ohjelmoi robotin, joka ratkoo annetussa ajassa mahdollisimman monta ennalta määriteltyä tehtävää. Robottikilpailuun kuuluu myös yhteistyö muiden joukkueiden kanssa, iloinen kannustaminen ja hassut hatut.
  • valmistetaan tiedeprojekti – Joukkue tutustuu vuoden teemaan, määrittelee aiheeseen liittyvän tarpeen oikeasta elämästä ja kehittää joko parannuksen jo tunnettuun ratkaisuun tai kokonaan uuden ratkaisun. Olemassa oleviin ratkaisuihin tutustuminen, asiantuntijoiden haastatteleminen ja tiedon jakaminen ovat keskeisiä osia tiedeprojektissa.
  • opitaan kunnioittamaan muita – Hyväksyminen, löytäminen, ryhmätyöskentely, kekseliäisyys, vaikuttaminen ja hauskanpito ohjaavat joukkueen työskentelyä.


Ohjelmaan kuuluu myös FLL-tapahtuma. Se on kisailu, jossa joukkueet pääsevät esittelemään oppimiaan taitoja ja testaamaan omien robottiensa taitoja.

Education Alliance Finland on myöntänyt FIRST LEGO League-ohjelmalle sertifikaatin osoitukseksi sen pedagogisista ansioista ja soveltuvuudesta suomalaiseen opetukseen.


Lataa itsellesi A4-esite tästä >

Tutustu toimintaan ja lähde mukaan! Kaiken tarvittavan löydät FLL Suomen sivuilta   >  fllsuomi.org

Vuodesta 1998 lähtien First Lego League on tarjonnut uusia ideoita ja tuoretta tekemistä. Oheinen julkaisu tarjoaa katsauksen menneisiin vuosiin.